fbpx

Topsprekers in Veiligheid 2024

Topsprekers in Veiligheid 2024

HCB seminars: 6 topsprekers in 2 compacte middag- avondsessies

Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Den Haag (op loopafstand van Den Haag Centraal Station)
Woensdag 9 oktober (HCB Seminar 1) en woensdag 6 november (HCB Seminar 2) 2024 16.00 – 20.00 uur met om 18.15 uur een lichte avondmaaltijd

Deze top-level seminars worden verzorgd door:

  • Mr. Janine Berton, Landelijk officier van justitie verplichte zorg, Openbaar Ministerie
  • Prof. dr. Bram Sizoo, bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie van Radicalisering bij de Universiteit van Amsterdam en psychiater bij de Landelijke Eenheid van de Politie
  • Prof. dr. Bob Hoogenboom is hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit
  • Prof. dr. Janine Janssen, hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie bij de faculteit Rechtswetenschappen, Open Universiteit, Lector Veiligheid en geweld in afhankelijkheidsrelaties, Avans Hogeschool & Politieacademie
  • Prof. dr. André van der Laan, bijzonder hoogleraar Jeugd- en Adolescentencriminaliteit aan de Universiteit Leiden en senior onderzoeker en kennislijncoördinator Jeugdcriminaliteit bij het WODC
  • Mr. Jan van der Grinten, advocaat en adviseur bestuursrecht, Van Doorne, docent overheidsaansprakelijkheidsrecht, Universiteit Leiden

In deze geheel nieuwe editie van onze HCB Seminars Topsprekers in Veiligheid zoomen we op 9 oktober en 6 november 2024 nader in op lokale veiligheid: fenomenen, interventies en bevoegdheden.

Zes experts bespreken in 2 compacte middag/avondseminars met u de theorie en de praktijk van:

  • White-Collar Crime: Organisatie criminaliteit en bestuurlijke criminaliteit
  •  Openbare orde en de bevoegdheden van de burgemeester; demonstraties en online gebiedsverboden
  • Jeugd en Veiligheid
  • Naar een andere aanpak van Radicalisering
  • Omgaan met personen met onbegrepen gedrag
  • Zorg en Veiligheid: Huiselijk geweld in familieverband en Zware criminaliteit 

Programma 6 november – Met Jan van der Grinten, Bram Sizoo en Bob Hoogenboom

16.00 uur Openbare orde en de bevoegdheden van de burgemeester
Jan van der Grinten
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, mocht een 17-jarige jongen uit Zeist in 2021 geen online gebiedsverbod opleggen. De rechter meent dat het gebiedsverbod geen goede juridische basis had en dat het een te grote beperking was van de vrijheid van meningsuiting.
Jan van der Grinten zal met u ingaan op bevoegdheden ten aanzien van het waarborgen van de openbare orde en veiligheid in uw gemeente. Specifiek zal hij ingaan op actualiteiten inzake online gebiedsverboden en de juridische (on)mogelijkheden met betrekking tot demonstraties.

17.15 uur Naar een andere aanpak van radicalisering
Bram Sizoo
Uit de literatuur weten we dat er meerdere redenen zijn waarom iemand radicaliseert. Religieuze en politieke opvattingen, maar ook psychische stoornissen kunnen daarbij een rol spelen. De kanttekening hier is dat van geen enkele factor is aangetoond dat die doorslaggevend is. We weten bijvoorbeeld niet waarom 0,01 procent van mensen met een psychiatrische stoornis wel radicaliseren en geweld gebruiken en de andere 99,9 procent niet. Psychiater Bram Sizoo bepleit een andere aanpak van radicalisering. Als bijzonder hoogleraar Klinische psychologie van radicalisering aan de Universiteit van Amsterdam doet hij de komende vijf jaar onderzoek om de risicofactoren beter in beeld te brengen en preventiebeleid te verbeteren.

18.15 uur Lichte maaltijd

19.00 uur De grote pizzapunt van criminaliteit: White collar crime; organisatie criminaliteit en bestuurlijke criminaliteit
Bob Hoogenboom
Niet ondermijning maar financieel economische criminaliteit is het grootste deel van de pizza. Bob Hoogenboom pleit voor anders kijken naar criminaliteit en structurele aandacht voor deze fenomenen. Het zijn geen incidenten, maar het is ook georganiseerde misdaad: afvaldumping, mestdumping, het niet houden aan de eigen regels door overheden. Waarom lezen we er zo weinig over en waarom is het zo moeilijk om er iets aan te doen? Waarom kijken we alleen naar beneden (blue collar crime) en niet naar boven (white collar crime)? Waarom werkt de rechtshandhaving door toezichthouders niet? Wat moet er veranderen en wat kunt u op lokaal niveau doen?

20.00 uur Afsluiting

Met ervaren sprekers uit onderzoek & wetenschap en met uw collega’s en veiligheidspartners gaat u reflecteren op deze actuele thema’s. Er is veel ruimte voor discussie met de keynote-speakers en met uw collega’s bij andere gemeenten en veiligheidspartners. Aan het eind van elk seminar heeft u meer inzicht in de besproken thema’s en in de manier waarop u die kunt betrekken bij het vormgeven van uw beleid op het gebied van openbare orde en veiligheid: welke inzichten biedt actueel onderzoek en welke ervaringen van uw collega’s en veiligheidspartners kunt u meenemen bij het vormgeven van uw lokale beleid?

Mogen wij u verwelkomen op 6 november 2024 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag?

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

Topsprekers in Veiligheid - 6 november
445,00
Topsprekers in Veiligheid - 6 november (oud deelnemer HCB)
395,00
Janine Berton
landelijk officier van justitie verplichte zorg
Mr. B.J. (Janine) Berton, jurist, is de landelijk officier van justitie verplichte zorg (Wvggz, Wzd en art. 2.3 Wfz). Zij heeft uitgebreide kennis van de verplichte zorgwetgeving en zij geeft vaak cursussen over deze wetten en over zaken op het grensvlak tussen forensische en reguliere zorg.
Bram Sizoo
bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie van Radicalisering
Vanaf 2015 werkt hij als psychiater bij de Landelijke Eenheid van de Politie. Hij specialiseert zich op het raakvlak van psychiatrie en radicalisering. In december 2023 is hij aangesteld als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie van Radicalisering bij de Universiteit van Amsterdam
André van der Laan
bijzonder hoogleraar Jeugd- en Adolescentencriminaliteit
André van der Laan is benoemd tot bijzonder hoogleraar Jeugd- en Adolescentencriminaliteit aan de Universiteit Leiden. Van der Laan combineert het bijzonder hoogleraarschap met zijn functie als senior onderzoeker en kennislijncoördinator Jeugdcriminaliteit bij het WODC.
Janine Janssen
hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit en lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool
Janine Janssen is lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool. Daarnaast werkt ze als hoofd onderzoek bij het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie en is zij bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit.
Prof.dr. Bob Hoogenboom
Hoogleraar Forensic Business Studies
Prof.dr. Bob Hoogenboom is hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit en bijzonder hoogleraar Politiestudies en Veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Jan van der Grinten
Advocaat, adviseur
Jan is 25 jaar advocaat in de overheidspraktijk. Hij is een echte bestuursrechtelijke litigator. Jan staat overheden, bedrijven en instellingen bij in bestuursrechtelijke zaken over diverse onderwerpen.

Met Janine Berton, André van der Laan en Janine Janssen

16.00 uur Trends in hedendaagse jeugdcriminaliteit
André van der Laan
In de media en onder (praktijk)professionals leeft een beeld dat de jeugdcriminaliteit in Nederland verhard en dat jeugdige daders steeds jonger worden en zwaardere delicten plegen. Cijfers over jeugdcriminaliteit laten daarentegen zien dat de aantallen jeugdigen dat als verdachte met de politie in aanraking is gekomen of is veroordeeld voor een misdrijf in de afgelopen twee decennia meer dan gehalveerd zijn. Hoe zit het nu in elkaar? In hoeverre is er sprake van verharding of verjonging in de jeugdcriminaliteit in Nederland? En vinden we deze mogelijke ontwikkeling overal in Nederland of is er sprake van concentratie in specifieke buurten? Zijn het mythes of is er een kern van waarheid? In deze sessie neemt André van der Laan u mee in de ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit sinds 2000 en geeft daar nadere duiding aan en verklaringen voor de ontwikkelingen. Ook wordt ingegaan op de verschillen die er zijn in de beelden over de trends in de jeugdcriminaliteit.

17.15 uur Denk niet: ‘Mad or Bad’: Omgaan met onbegrepen gedrag
Janine Berton
De politie, de media, de politiek; de term ‘verward’ wordt vaak gebruikt. Wat is nou dat ‘verward’ of ‘onbegrepen’ gedrag?
De term: “verward” persoon is verworden tot een containerbegrip voor mensen met een verslaving, dementie, een verstandelijke beperking of psychische stoornissen, (radeloze) personen met sociale problemen en soms “gewoon lastige mensen”. “Verward gedrag” heeft dan ook vele verschijningsvormen, oorzaken en achtergronden. Verwardheid is immers geen eigenschap van een persoon.
Vaak wordt als het gaat om ‘verward en onbegrepen gedrag’ gekeken naar de zorg. Is dat terecht? Wat zijn nu eigenlijk de (on-)mogelijkheden van de Wet verplichte geestelijk gezondheidszorg (Wvggz). Hoe maak je het onderscheid in de aanpak en wanneer kies je voor zorg en wanneer bv. voor straf of een andere interventie? Janine Berton biedt achtergronden en handvatten voor de praktijk.

18.15 uur Lichte maaltijd
19.00 uur Zorg en Veiligheid: Huiselijk geweld in familieverband en Zware criminaliteit
Janine Janssen
In Nederland hebben tallozen een volle baan aan onderzoek en beleid op het gebied van de zware en georganiseerde misdaad of op het terrein van huiselijk geweld (denk aan psychische en/of fysieke (ex-)partner mishandeling, mishandeling van ouders of kinderen en geweld tussen broers en zussen), maar aan de overlap van beide fenomenen wordt relatief weinig aandacht besteed. Hoe de relatie huiselijk geweld en georganiseerde criminaliteit er precies uitziet, is niet duidelijk. Wat was er bijvoorbeeld eerst? Het huiselijk geweld of het werk in de zware criminaliteit? Hoe beïnvloeden beide fenomenen elkaar? Maar dat het de aanpak van geweld in familieverband complexer maakt, lijkt evident. Janine Janssen bespreekt met u waarom er weinig aandacht voor de samenhang is en waarom dat moet veranderen.
20.00 uur Afsluiting

Met Jan van der Grinten, Bram Sizoo en Bob Hoogenboom
16.00 uur Openbare orde en de bevoegdheden van de burgemeester
Jan van der Grinten
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, mocht een 17-jarige jongen uit Zeist in 2021 geen online gebiedsverbod opleggen. De rechter meent dat het gebiedsverbod geen goede juridische basis had en dat het een te grote beperking was van de vrijheid van meningsuiting.
Jan van der Grinten zal met u ingaan op bevoegdheden ten aanzien van het waarborgen van de openbare orde en veiligheid in uw gemeente. Specifiek zal hij ingaan op actualiteiten inzake online gebiedsverboden en de juridische (on)mogelijkheden met betrekking tot demonstraties.

17.15 uur Naar een andere aanpak van radicalisering
Bram Sizoo
Uit de literatuur weten we dat er meerdere redenen zijn waarom iemand radicaliseert. Religieuze en politieke opvattingen, maar ook psychische stoornissen kunnen daarbij een rol spelen. De kanttekening hier is dat van geen enkele factor is aangetoond dat die doorslaggevend is. We weten bijvoorbeeld niet waarom 0,01 procent van mensen met een psychiatrische stoornis wel radicaliseren en geweld gebruiken en de andere 99,9 procent niet. Psychiater Bram Sizoo bepleit een andere aanpak van radicalisering. Als bijzonder hoogleraar Klinische psychologie van radicalisering aan de Universiteit van Amsterdam doet hij de komende vijf jaar onderzoek om de risicofactoren beter in beeld te brengen en preventiebeleid te verbeteren.
18.15 uur Lichte maaltijd

19.00 uur De grote pizzapunt van criminaliteit: White collar crime; organisatie criminaliteit en bestuurlijke criminaliteit
Bob Hoogenboom
Niet ondermijning maar financieel economische criminaliteit is het grootste deel van de pizza. Bob Hoogenboom pleit voor anders kijken naar criminaliteit en structurele aandacht voor deze fenomenen. Het zijn geen incidenten, maar het is ook georganiseerde misdaad: afvaldumping, mestdumping, het niet houden aan de eigen regels door overheden. Waarom lezen we er zo weinig over en waarom is het zo moeilijk om er iets aan te doen? Waarom kijken we alleen naar beneden (blue collar crime) en niet naar boven (white collar crime)? Waarom werkt de rechtshandhaving door toezichthouders niet? Wat moet er veranderen en wat kunt u op lokaal niveau doen?
20.00 uur Afsluiting

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Den Haag
9 oktober en 6 november 2024
Aanvang Seminars 16.00 Einde 20.00 uur
Lichte maaltijd om 18.15 uur

De deelnamekosten aan het HCB Seminar op 6 november bedragen € 445,- excl. BTW inclusief consumpties, lichte avondmaaltijd, de presentaties (worden nagezonden) en een afsluitende borrel. Oud deelnemers van het Haags Congres Bureau betalen € 395,- excl. BTW.

Annuleren kan zonder kosten tot 3 weken voor aanvang van het eerste seminar. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.

Een korte reeks met zeer vooraanstaande sprekers op een geweldige locatie in Den Haag. Inspirerende en vernieuwende sessies en leerzame interactie met sprekers en deelnemers. En net even anders denken, toepassen en kijken naar dagelijkse vraagstukken en problemen waar we in ons werk mee te maken hebben. En de tijdstippen aanvang en einde (16.00 – 19.30 uur, inclusief lichte maaltijd) waren voor mij een uitkomst. Kortom een aanrader.
Sjef Neve, Adviseur Openbare Orde en Veiligheid, Gemeente Hulst

De fysieke, sociale en bestuurlijke veiligheidsrisico's zijn talrijk, divers en kennen mogelijk groot afbreuk. Het korte uitgekiende programma, de deskundige lectoren, de interactie met adviseurs en bestuurders geven frisse impulsen en samenhang in beleid en aanpak. Na lange reizen van en naar het uiterste zuiden waren de verwachtingen hoog gespannen. Ze zijn meer dan voldoende waargemaakt. Een aanrader.

Peter Hanner, Veiligheidscoördinator en adviseur, Gemeente Vaals

Event Details
  • Dagen
    Uren
    Min
    Sec
  • Start datum
    6 november 2024 16:00
  • Eind datum
    6 november 2024 20:00
  • Locatie
    Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
  • Email
    info@haagscongresbureau.nl
Partners