fbpx

Toezicht in Transitie 2024 – Versterking van toezicht Werken met en voorbij je mogelijkheden

Toezicht in Transitie 2024
Versterking van toezicht

Werken met en voorbij je mogelijkheden

HCB Seminar

Bleyenberg, Den Haag
20 november 2024
13.00 – 16.30 uur met lunch en borrel

Dagvoorzitter: Paul van Dijk, adviseur en (interim) manager in de driehoek van regulering, toezicht en communicatie

Met medewerking van onder andere:

 • Karina Raaijmakers, lid Raad van Bestuur, Nederlandse Zorgautoriteit (Nza)
 • Er worden op korte termijn meer namen bekend gemaakt!

Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen.

Toezichthouders kunnen veel, maar willen nog meer. Ze willen maatschappelijke impact bereiken en hebben daarvoor mensen, middelen en – wettelijke – mogelijkheden nodig. Hoe gebruik je wat je hebt en hoe krijg je wat je nodig hebt?

Er zijn al verschillende plannen om het toezicht te versterken. De versterking van het VTH-stelsel is werk in uitvoering. De rijksinspecties en toezichthouders moeten onafhankelijker worden.

Maar toezichthouders willen meer. De ACM vraagt een New Competition Tool. DCMR en andere omgevingsdiensten zouden bij milieudelicten bestuurders persoonlijk aansprakelijk willen stellen. In wetgevingsbrieven en andere signalen geven toezichthouders hun wensenlijstjes aan de politiek.

De hedendaagse toezichthouder ziet zichzelf niet alleen als handhaver van regels, maar ook als oplosser van maatschappelijke problemen. Daarvoor zijn formele en informele instrumenten nodig en waar die ontbreken, geeft de reflectieve toezichthouder signalen af. Wat is nodig en aan welke knoppen kun je dan draaien?

Hoe beoordelen we of de toezichthouders inderdaad meer mogelijkheden moeten hebben? En welke prijs zijn we bereid daarvoor te betalen? Hoe groot moeten toezichthouders worden? Hoeveel mogen ze kosten? Welk niveau van toezichtlasten is acceptabel voor burgers en bedrijven?

Tijdens de nieuwe editie van het jaarlijks HCB Seminar ‘Toezicht in Transitie’ gaan we met elkaar analyseren of en waar versterking gewenst is, en hoe je die versterking kunt bewerkstelligen.

Na een aantal inleidingen vanuit verschillende perspectieven, richten we ons op een aantal specifieke casussen om samen nader duiding te geven aan deze complexe thema’s.

Aan bod komen onder meer:

 • Impact maken; hoe doe je dat?
 • Hoe gebruik je wat je hebt en krijg je wat je nodig hebt?
 • Formele en informele instrumenten
 • Ervaringen met wetgevingsbrieven en andere signaleringen
 • Wat zijn acceptabele toezichtlasten voor burgers en bedrijven?
 • Welke eisen stellen de veranderingen aan de toezichthouders?
 • Welke kaders helpen om keuzes te maken?
 • Hoe werkt het dan in de praktijk van een aantal toezichthouders?

Met ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk gaat u aan de slag met deze actuele thema’s. Er is veel ruimte voor discussie met de keynote-speakers en met uw collega-toezichthouders. Aan het einde van het seminar heeft u meer inzicht in waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen.

Mogen wij u verwelkomen op 20 november 2024 bij Bleyenberg in Den Haag?

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

 

Toezicht in Transitie 2024
445,00
Toezicht in Transitie 2024 - Ouddeelnemer HCB
395,00
Mr. Paul van Dijk
adviseur en (interim) manager
Mr. Paul van Dijk is adviseur en (interim) manager in de driehoek van regulering, toezicht en communicatie. Tot 2013 was hij werkzaam als hoofd Communicatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarvoor leidde hij de afdeling Strategie & Communicatie bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa, nu ACM).

HCB Seminar
Bleyenberg, Den Haag
20 november 2024
Aanvang Seminar 13.00 uur Einde 16.30 uur Met inlooplunch vanaf 12.15 uur en borrel

De deelnamekosten aan dit HCB Seminar bedragen € 445,- excl. BTW inclusief alle presentaties (worden nagezonden), consumpties, lunch en borrel. Oud deelnemers van het Haags Congres Bureau betalen € 395,- excl. BTW.

Annuleren kan zonder kosten tot 3 weken voor aanvang van het HCB Seminar. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.

”ik vond met name de combinatie van theorie, toegelicht door de expert, gekoppeld aan de cases en ervaringen ingebracht door de verschillende deelnemers erg sterk aan deze seminarreeks.” Warna Munzebrock, Agentschap Telecom

"Gisteren een buitengewoon inspirerende eerste bijeenkomst bijgewoond van het Haags Congres Bureau van Elwin Veldhuis over toezicht, gezag en legitimiteit. Met sprekers Paul van Dijk en Meike Bokhorst die een aantal voor mij nieuwe inzichten op tafel legden. En dat mondde weer uit in boeiende discussies met de deelnemers. Ik verheug me daarom nu al op de volgende sessies op de komende drie woensdagen. Ik kan iedereen aanraden er nog voor in te schrijven."
Rob Velders, Velders & Novák Consultancy on Enforcement

Event Details
 • Dagen
  Uren
  Min
  Sec
 • Start datum
  20 november 2024 13:00
 • Eind datum
  20 november 2024 16:30
 • Locatie
  Grote Markt 10, 2511 BG, Den Haag
 • Email
  info@haagscongresbureau.nl