fbpx

Leiderschap en leiding geven zonder opsmuk

Foto: Martin Brink

Willem de Vos schreef het boek ‘Leiding geven zonder opsmuk’ en verzorgt op 20 november een inleiding getiteld ‘Leiderschap zonder opsmuk’ op de ‘Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs 2019 – Groeien in leiderschap’ van het Haags Congres Bureau. We vroegen Willem waarover het zal gaan op 20 november.

Ooit heeft iemand ons wijsgemaakt dat maar 7% van je boodschap in de woorden zit en de rest in mimiek en lichaamshouding. Mooi dat dit niet waar is! Het geldt alleen voor het uiten van je gevoelens.

Woorden doen er wel degelijk toe en daarom is de taal van de leidinggevende van groot belang. Maar te vaak is die taal slordig, modieus of oppervlakkig, of doorspekt met onnodig jargon. Managementtaal is gericht op nut en maakbaarheid . In deze lezing maak je kennis met de drie dimensies van taal die je als leidinggevende nodig hebt.

Veel modellen die leidinggevenden gebruiken zijn ook modieus, ondoordacht en werken misschien wel vervreemdend. Hoe vaak gebruiken zij niet de ‘Deming-cirkel’ of ‘Smart’. Daar wordt niemand warm van.

Graag besteed ik aandacht aan de worsteling die je als leidinggevende hebt door te maken om te ontdekken hoe je je werk moet doen. Worstelen met je rol. Het model Persoon – Rol -Organisatie is een van de weinige modellen die je als leidinggevende nodig hebt.

Van daaruit neem ik je mee, met behulp van verhalen en beelden naar de zachte kant van leiderschap, die hard genoeg is: leiden vanuit liefde, zoals verantwoorde ouders doen. Invloed uitoefenen, zonder macht te gebruiken en in het besef dat je rol als leidinggevende belangrijk is, maar zeker niet hoeft te leiden tot poeha of opsmuk. Vandaar: Leiderschap en leidinggeven zonder opsmuk.

Benieuwd geworden? Kom leren van Willem de Vos op 20 november in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag tijdens de
‘Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs 2019 – Groeien in leiderschap’ van het Haags Congres Bureau.