fbpx

Aanpak lerarentekort: “Het onderwijs moet toe naar een andere, toekomstbestendige organisatievorm”

,,Toen ik 35 jaar geleden startte in het onderwijs, was het moeilijk een baan te vinden vanwege het overschot aan leraren. Hoe anders is dat nu?” Aan het woord is John Verhoeff, directeur op de Jan van Nassauschool in Den Haag. Sinds 2018 zet de school pedagogisch medewerkers uit de kinderopvang in om te ondersteunen in het onderwijs. En met succes: ,,Het is geen quick-fix, maar een wezenlijk onderdeel van de oplossing voor het lerarentekort.”

Wat merk jij aan de tekorten in het onderwijs?
,,Het lerarentekort is overal voelbaar. We hebben op onze school weliswaar de formatie rond, maar deze is wel heel kwetsbaar. Omdat het zo moeilijk is om aan leraren te komen, kijken we naar alternatieven: zij-instromers, bijna afgestudeerde pabo-studenten en vakdocenten. Op de lange termijn hebben we echter een groot probleem, dat bijna niet op te lossen valt. Daar komt nog eens bij dat leraren het minder aantrekkelijk vinden om in de grote steden te werken, vanwege de diversiteit in populatie en de hoge kosten voor een woning.”

Lees verder via poraad.nl

Meer leren? Kom 8 mei naar Camping Ganspoort in Utrecht voor het HCB Seminar ‘Jezelf onderscheiden op de arbeidsmarkt – voor kinderopvang, basisonderwijs en ikc’s’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.