fbpx

Freek Pecht

Freek Pecht is eenheidscoördinator Synthetische Drugs bij de Politie Zeeland-West Brabant. Sinds 2011 houdt hij zich bezig met de opsporing en bestrijding van dit thema en hij is sindsdien bij meer dan 100 ontmantelingen van drugslaboratoria aanwezig geweest. Het complete probleem van drugsproductie is in zijn beleving groter en meer gelaagd dan de politie met de beschikbare teams kan behappen.

Uit zijn ervaring is bekend dat de politie al snel het zogenaamde ‘laaghangende fruit’ in beeld heeft bij onderzoeken naar drugslaboratoria. De jongens in de uitvoering van de drugslabs zijn echter vaak niet de figuren welke aanwezig zijn in de middenlaag en toplaag, welke gaan over de initiatieven, netwerken en investeringen. Meer inzetten op inzicht in de sleutelspelers is lastig voor de politie aangezien reeds veel capaciteit opgaat aan het oppakken van de uitvoerende criminelen. Ook speelt mee dat de sleutelspelers er wel voor zorgen dat ze buiten beeld blijven van politie en justitie. Financieel rechercheren of bewijsvoering voor de politie is vaak een traject van lange adem en resulteert lang niet altijd in een maximaal rendement. Volgens Freek speelt ook een gebrekkige informatievoorziening een rol. In Nederland ontbreekt het volgens hem aan een gedegen opslag van alle informatie over ontmantelde drugslabs en bijbehorende netwerken. Dit terwijl Nederland voorop loopt, volgens onder meer het onderzoek van professor Pieter Tops, in de productie en handel van synthetische drugs.

Door het enkel schetsen van wat lastig is en allemaal niet kan, kom je al snel op de uitdrukking ‘dweilen met de kraan open’. Dat is echter een adagium waar snel afstand van genomen dient te worden wanneer je werkzaam bent in dit domein. Vanuit zijn rol als eenheidscoördinator vormt Freek een aanjaagfunctie voor zowel politie als ketenpartners in het gezamenlijke bestrijden en opwerpen van barrières op dit thema, acties waarbij wél doeltreffend opgetreden kan worden. Vanuit praktijkervaring geeft hij ook trainingen en presentaties op opsporing- en veiligheidsgebied. ‘Waar zijn drugslabs te vinden, hoe tref je ze aan en wat zijn de gevaren en risico’s hierbij’ zijn terugkerende elementen. Ook de media wordt vaak uitgenodigd op plaatsen delict, waardoor Freek enkele malen vanuit zijn functie in televisieprogramma’s is verschenen (NOS Journaal, Nieuwsuur, EenVandaag, RTL Late Night, BNN Spuiten en Slikken).

https://nos.nl/nieuwsuur/video/2247548-nederland-wereldkampioen-synthetische-drugs.html

 

 

Spreker details