fbpx

Flexibele arbeidsmarkt schept ruimte voor oneerlijke praktijken

In een eerlijke arbeidsmarkt kunnen mensen op een gezonde, veilige manier hun inkomen verdienen, worden de spelregels gevolgd, bestaat eerlijke concurrentie en wordt armoede voorkomen. Er zijn echter mechanismen die dit tegenwerken. In hoeverre schept bijvoorbeeld de huidige vergaande flexibele arbeidsmarkt ruimte voor oneerlijke praktijken?

De Nederlandse economie draait goed. De werkloosheid zit op of onder full employment niveau. Maar de lonen stijgen minder dan verwacht en het aantal flexibele arbeidsrelaties en zzp’ers is het laatste decennium sterk gegroeid. Dat is contra-intuïtief. Je zou verwachten dat werkgevers in tijden van krapte werknemers aan zich willen binden met extra loon en gunstige arbeidscontracten. Ook contra-intuïtief is dat het aantal meldingen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over onderbetaling sinds 2015 met een derde is toegenomen.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Meer leren? Kom naar de HCB-cursus Huisvesting Arbeidsmigranten die start op 14 april bij KIVI in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.