fbpx

Theunis Schaafstra

Theunis is sinds maart 2022 directeur bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). De SKGZ is één van de vier erkende organisaties voor buitengerechtelijke geschilbeslechting in Nederland.  Als directeur geeft Theunis uitvoering aan de maatschappelijke opdracht van de SKGZ om de aanwezige expertise in te zetten om (de uitvoering van) het zorgverzekeringsstelsel te verbeteren door te leren van klachten.
Schaafstra is thuis in de wereld van klachten en geschillen: hij was tien jaar lang managementteamlid van MediRisk en daar de drijvende kracht achter de transformatie tot een kennisorganisatie van deze onderlinge verzekeraar voor medische aansprakelijkheid. Hierbij worden de claimdata gebruikt om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te verbeteren.
Dat dit op een andere manier aangepakt moest worden ontdekte hij in 2017 tijdens een werkbezoek aan ziekenhuizen in Denemarken, waar ze werkten vanuit een andere kijk op veiligheid: het Safety-II gedachtengoed. Sindsdien werkte hij met MediRisk aan het praktisch toepassen bij grote zorginstellingen van dit gedachtengoed, dat gestoeld is op leren van dagelijkse praktijk in plaats van te focussen op incidenten en dat de zorgprofessional ziet als succesfactor in plaats van faalfactor. Alles met als doel om de patiëntveiligheid te verbeteren en zorgschade te verminderen. Theunis werkte voor zijn MediRisk tijd 14 jaar lang voor Achmea in diverse leidinggevende functies waarvan drie jaar voor het zorgverzekeringsbedrijf in Griekenland. Hij groeide op in Friesland en studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

Spreker details