fbpx

Mark Nijssen

‘Als we organisaties een beetje mooier kunnen maken, kunnen we de wereld een beetje mooier maken.’

Als adviseur, onderzoeker, auteur en trainingsacteur levert Mark Nijssen hier een bijdrage aan. Begonnen als organisatieadviseur voor HR-vraagstukken zocht hij de verdieping in de wetenschap. Hij vertelt graag over zijn promotie onderzoek bij Tilburg University naar wendbare organisaties: Weg met de glazenbol, maar ga nu eens organiseren voor de (onvoorspelbare) toekomst! Om uit te komen bij een organisatie die geen reorganisaties meer nodig heeft. Zou dat de wereld niet een stukje mooier maken? Op dit moment legt hij de laatste hand aan zijn boek waarin de uitkomsten uit zijn onderzoek op een aansprekende manier worden besproken.

Vanuit het wetenschappelijke perspectief ontstond bij Mark weer een nieuwe – aanvullende – behoefte. Namelijk terug naar de kern en weg van alle hypes. Als we alle modetermen weghalen – zelfsturing. holocratie, of de reinvented organization – wat houden we dan nog over? Als spreker brengt Mark Nijssen die verschillende perspectieven op organisaties op een nuchtere en humoristische wijze samen: schoonheid, wendbaarheid en praktijk. Om te inspireren en om het bewustzijn en vakmanschap te vergroten. Zodat de wereld weer een beetje mooier wordt.

In zijn eerste boek het ‘Organisatie Ontwerp Atelier’ legt Mark uit hoe je vanuit evolutionair, economisch en sociaal perspectief naar het ontwerp van je organisatie kunt kijken. Zonder ingewikkelde modellen, maar met voorbeelden uit de praktijk van alledag laat hij zien dat er klassieke organisatiewetten bestaan, net zo valide als de zwaartekracht. Bovendien legt hij uit hoe je deze klassieke organisatiewetten kunt toepassen bij het (her)ontwerpen van je organisatie. Door gebruik te maken van Design Thinking, voortdurend experimenteren en het bouwen van fysieke prototypes worden abstracte concepten concreet.

Mark werkte voor verschillende adviesbureaus voordat hij in 2016 De Organisatie Ontwerpers oprichtte. Sindsdien helpt hij organisaties bij het ontwerpen en werkend krijgen van de best passende organisatievorm. Opdrachtgevers zeggen over Mark: ‘’Mark weet de meest complexe vraagstukken terug te brengen tot de kern. Door altijd kritisch te blijven, waar nodig conceptuele modellen in te brengen en altijd de vertaling naar de praktijk te brengen. Mark heeft een duidelijke visie op zijn vak en weet dit op een enthousiaste manier en met humor over te brengen.’ En op Twitter: ‘#complexezakentoegankelijkmakeniseentalent’. Deze klanten zitten met name in het publieke domein (zorg, onderwijs, NGO’s, gemeenten en woningcorporaties).

Spreker details