fbpx

De twee wetten van digitale surveillance

Digitale surveillance rukt steeds verder op tot in het klaslokaal. Zo hebben de universiteiten van Utrecht en Leiden slimme camera’s opgehangen om te registreren hoeveel mensen er in de collegezalen en universiteitsbibliotheken zijn. Op die manier kan de bezetting beter worden gemonitord. In Leiden gaat het om 371 classroom-scanners à 600 euro per stuk. Opvallend is dat deze scanners veel meer kunnen dan het aantal studenten tellen alléén.

Tekst Marc Schuilenburg

Een snelle blik op de internetsite van de Zwitserse fabrikant Xovis leert dat de camera’s ook het geslacht en de leeftijd van voorbijgangers kunnen herkennen. De camera’s zien zelfs of de studenten een gezichtsmasker dragen. Handig in tijden van corona.

Meer leren van prof. dr. Marc Schuilenburg e.a. over burgers en  veiligheid waaronder gebiedsgericht werken, digital surveillance en predictive policing, desinformatie en maatschappelijke onrust? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Nieuwsbron: Vl-Nieuws