fbpx

Veiligheid, recht en bestuur 2022 – Burgers, bedrijven en veiligheid

Haags Congres Bureau op locatie: Kasteel Hernen

Veiligheid, recht en bestuur 2022 – Burgers, bedrijven en veiligheid

HCB Collegereeks: 6 colleges in 3 compacte middagen
Doelgroep: Burgemeesters

Deelnemers ontvangen een boekenpakket met daarin onder andere het nieuwste boek van Bob Hoogenboom getiteld ‘Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode’

Kasteel Hernen, Hernen
Vrijdag 30 september (College 1 + College 2), vrijdag 14 oktober (College 3 + College 4) en vrijdag 11 november (College 5 + College 6) 2022
13.00 – 16.30 uur voorafgegaan door een gezamenlijke lunch vanaf 12.00 uur

Indien noodzakelijk ivm corona wordt de reeks online gegeven

Deze top-level colleges worden verzorgt door onder meer:

 • Nieuwe spreker toegevoegd: Prof. dr. Masja van Meeteren, hoogleraar Criminologie aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar criminaliteitsbestrijding en de gevolgen daarvan op het snijvlak met migratievraagstukken.
 • Dr. Remco Spithoven, houdt zich als lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion bezig met de digitale weerbaarheid van de samenleving
 • Prof. mr. dr. A.E. (Jon) Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In samenwerking met het Centrum voor openbare orde en veiligheid in Groningen doet hij onderzoek op het gebied van het openbare orderecht en de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Relevante publicaties zijn:
  – De burgemeester bewapend, in: Preadviezen voor de vereniging voor de vergelijkende studie van het recht van België en van Nederland, Den Haag Bju 2019, 243 – 290
  – Het bestuurlijk instrumentarium voor een weerbaar bestuur (met Ezinga, M.A.J.; Drost, L.F.; Odekerken, M.; Boutellier, H.), Verwey-Jonker Instituut, 2019
  -Preventieve detentie ter voorkoming van ordeverstoringen, annotatie bij EHRM 22 okt 2018, AB 2019, 509
  – Bestrijding van voetbalgeweld. De civielrechtelijke, bestuursrechtelijke en strafrechtelijke aanpak van voetbalgeweld geïntegreerd beschouwd, Ars aequi 2016, 809 – 819 (met van Rooij, A.E.; Bijlsma, J. en Smeehuijzen, J.L.
 • Prof. dr. Bob Hoogenboom, hoogleraar Forensic Business Studies. Hij is momenteel betrokken bij het Instituut voor Forensische Accountancy, lid van Transparency International Nederland en van de Nederlandse Vereniging voor Inlichtingenonderzoek (NISA)
 • Prof. dr. Janine Janssen is lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool. Daarnaast werkt ze als hoofd onderzoek bij het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie en is zij bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit.
 • Hans Moors, partner, EMMA Experts in Media en Maatschappij. Werkte als docent en onderzoeker, organisatieadviseur en lector integrale veiligheid. Was hoofd van de afdeling veiligheid en criminaliteit, welzijn en zorg bij IVA Beleidsonderzoek en Advies (Tilburg University). Recent verscheen van EMMA het onderzoek naar de ‘avondklokrellen’ in Eindhoven, Breda, ‘s-Hertogenbosch en Helmond. Wat ging daar nou achter schuil? En wat kunnen we er van leren

In deze geheel nieuwe editie van onze HCB Collegereeks Veiligheid, recht en bestuur zoomen we vanaf 30 september 2022 nader in op burgers, bedrijven en veiligheid.

Zes experts bespreken in 3 compacte middagen met u de theorie en de praktijk van:

 • Trends in burgers, bedrijven & veiligheid 
 • Openbare orde en de burgemeester
 • Migratie en arbeidsuitbuiting
 • Publiek-private samenwerking tegen ondermijnende georganiseerde criminaliteit
 • Omgaan met Maatschappelijke onrust
 • Cybercrime op lokaal niveau
 • Mensenhandel, huiselijk geweld en andere vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties 

Met ervaren sprekers uit onderzoek & wetenschap en met uw collega burgemeesters gaat u reflecteren op deze actuele thema’s. Er is veel ruimte voor discussie met de keynote-speakers en met uw collega’s bij andere gemeenten en veiligheidspartners. Aan het eind van elke collegedag heeft u meer inzicht in het besproken thema en in de manier waarop u die kunt betrekken bij het vormgeven van uw beleid op het gebied van openbare orde en veiligheid: welke inzichten biedt actueel onderzoek en welke ervaringen van uw collega’s kunt u meenemen bij het vormgeven van uw lokale beleid?

Mogen wij u verwelkomen vanaf 30 september 2022 bij Kasteel Hernen?

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

Veiligheid, recht en bestuur
1.245,00
Veiligheid, recht en bestuur (oud deelnemer HCB)
1.095,00
Prof. dr. Masja van Meeteren
hoogleraar Criminologie
Prof.dr. Masja van Meeteren is hoogleraar Criminologie aan de Radboud Universiteit en universitair hoofddocent Criminologie aan Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar criminaliteitsbestrijding en de gevolgen daarvan op het snijvlak met migratievraagstukken.
Hans Moors
partner
Werkte als docent en onderzoeker, organisatieadviseur en lector integrale veiligheid. Was hoofd van de afdeling veiligheid en criminaliteit, welzijn en zorg bij IVA Beleidsonderzoek en Advies (Tilburg University). Nu is hij al een tijd partner van EMMA.
Remco Spithoven
lector Maatschappelijke Veiligheid
Dr. Remco Spithoven (1985) houdt zich als lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion bezig met de digitale weerbaarheid van de samenleving. Met zijn onderzoeksgroep richt hij zich op de weerbaarheid van kwetsbare doelgroepen, organisaties en de samenleving als geheel door in te zetten op preventie en het leren van incidenten.
Jon Schilder
Prof. mr. dr. A.E. (Jon) Schilder (1958) is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Prof. mr. dr. A.E. (Jon) Schilder (1958) is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In samenwerking met het Centrum voor openbare orde en veiligheid in Groningen doet hij onderzoek op het gebied van het openbare orderecht en de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Janine Janssen
hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit en lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool
Janine Janssen is lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool. Daarnaast werkt ze als hoofd onderzoek bij het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie en is zij bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit.
Prof.dr. Bob Hoogenboom
Hoogleraar Forensic Business Studies
Prof.dr. Bob Hoogenboom is hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit en bijzonder hoogleraar Politiestudies en Veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Kasteel Hernen, Hernen
30 september, 14 oktober en 11 november 2022
Lunch 12.00 uur Aanvang Seminars 13.00 Einde 16.30 uur

De deelnamekosten aan deze HCB Collegereeks bedragen € 1.245,- excl. BTW inclusief boekenset, lunches, alle presentaties (worden nagezonden) en een afsluitende borrel. Oud deelnemers van het Haags Congres Bureau betalen € 1.095,- excl. BTW.

Annuleren kan zonder kosten tot 2 weken voor aanvang van de collegereeks. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.

Een korte reeks met zeer vooraanstaande sprekers op een geweldige locatie in Den Haag. Inspirerende en vernieuwende sessies en leerzame interactie met sprekers en deelnemers. En net even anders denken, toepassen en kijken naar dagelijkse vraagstukken en problemen waar we in ons werk mee te maken hebben. En de tijdstippen aanvang en einde (16.00 – 19.30 uur, inclusief lichte maaltijd) waren voor mij een uitkomst. Kortom een aanrader.
Sjef Neve, Adviseur Openbare Orde en Veiligheid, Gemeente Hulst

De fysieke, sociale en bestuurlijke veiligheidsrisico's zijn talrijk, divers en kennen mogelijk groot afbreuk. Het korte uitgekiende programma, de deskundige lectoren, de interactie met adviseurs en bestuurders geven frisse impulsen en samenhang in beleid en aanpak. Na lange reizen van en naar het uiterste zuiden waren de verwachtingen hoog gespannen. Ze zijn meer dan voldoende waargemaakt. Een aanrader.

Peter Hanner, Veiligheidscoördinator en adviseur, Gemeente Vaals

Event Details
 • Dagen
  Uren
  Min
  Sec
 • Start datum
  30 september 2022 13:00
 • Eind datum
  11 november 2022 16:30
 • Locatie
  Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen
 • Email
  info@haagscongresbureau.nl
Partners