fbpx

Breng de energie weer terug in de kinderopvang!

Door Kelly Libregts, op persoonlijke titel geschreven

Hier zit ik dan, op de boulevard in Mallorca. Ik probeer een moment stil te staan bij de kinderopvang perikelen die momenteel gaande zijn. De uitdaging waar de gehele branche voor staat, niet 1 of 2 locaties, maar wij allemaal.

Dit jaar vroeg Elwin Veldhuis mij om dagvoorzitter te zijn tijdens de Nationale Directeurendag Kinderopvang & Basisonderwijs 2022. Het leek me heel erg leuk! Ik had echter 1 voorwaarde: we gaan het deze dag niet weer hebben over het personeelstekort. Ik denk dat we met elkaar kunnen vaststellen dat er geen blikjes opengetrokken kunnen worden, en dat we tot op de dag van vandaag pedagogisch professionals niet kunnen klonen.

Ofwel: we hebben het ermee te doen, met het personeelstekort, en dan is het niet de vraag: ‘Waar halen we die mensen vandaan?’ De vraag is: ‘Hoe behouden we de huidige pedagogisch professional voor ons geweldige vak?’

En ook: ‘Hoe beschermen we deze toppers zó dat ze dit werk niet alleen vandaag doen maar ook over tien jaar?’ Want deze pedagogisch professionals zijn de toekomst, net als de kinderen die ze elke dag helpen ontwikkelen.

Laatst sprak ik een pedagogisch professional die me enorm raakte. Zij vertelde dat ze zich zó verantwoordelijk voelt dat ze extra werkt. Nee zeggen vindt ze moeilijk. Ze komt later thuis, en kijkt naar de bank. De bank kijkt terug. Het liefst ploft ze op de bank, onder een dekentje met een kop thee. Maar dat kan niet, want thuis wachten de kinderen. Ze schiet in tranen en concludeert dat ze haar eigen kinderen momenteel tekortdoet.

Ook ouders worden getroffen. Iedere sluiting brengt een probleem. De eerste ontslagen zijn een feit omdat ouders onvoldoende aanwezig zijn op het werk, of omdat kinderen aandacht vragen, altijd op een cruciaal moment in een Teams-meeting.

Door sluitingen ontstaan er ook emoties bij ouders, en begrijpelijk. Boosheid, onmacht, frustratie, het is er allemaal. De wet Kinderopvang is bij weinig ouders bekend, en daardoor denken ouders vaak dat de kinderopvang 316 oplossingen overslaat. Dat is niet het geval. De kinderopvang wil niets liever dan kinderen met zorg opvangen, maar we hebben ons te houden aan wet- en regelgeving die soms minder ruimte biedt dan ouders en ook de kinderopvang zou willen.

Ik vraag me oprecht af waar de verantwoordelijkheid ligt om te komen tot oplossing. Volgens mij is het niet het probleem van de kinderopvang, of van de ouder, of de werkgever, of de pedagogisch professional of de overheid. Nee, we hebben gezamenlijk iets te doen om dit maatschappelijk probleem onder ogen te zien en erop te anticiperen en in dialoog te komen tot oplossingen.

Ik ben onlangs van baan veranderd. Wederom in de kinderopvang want ik ben hier nog lang niet klaar. Daarnaast heb ik ontzettend veel waardering voor alle professionals die binnen deze branche aan het werk zijn. Ik bewonder hun veerkracht, betrokkenheid en passie voor alle kinderen. Daarnaast gun ik deze branche de sprankelende energie die ze altijd heeft uitgestraald. Voor dit alles wil ik me blijven inzetten.

Op woensdag 30 november mag ik voorzitter zijn van de Nationale Directeurendag Kinderopvang & Basisonderwijs 2022, samen met allerlei sprekers. Het thema voor deze dag is energieke klantgerichte organisaties. Hoe ga je de uitdaging aan in tijden van krapte, wet- en regelgeving, klachten en ga zo maar door? Dat doen we op een manier die energie geeft!

Denk hierbij aan sociale en psychologische veiligheid, zelfmotivatie en werken aan dynamische teams (Hans van der Loo) en aan klantenergie (Sonja Stalfoort). Ook belichten we praktijkvoorbeelden van allerlei kanten.

Ik nodig jullie van harte uit om bij deze dag aanwezig te zijn! Juist omdat de kinderopvang zo sterk is door het sámen te doen!

Laten we ook nu…..met alle energie die we hebben, verbinden en elkaar vooral inspireren! Zodat de energie niet verloren gaat en de glimlach van het kind weer de boventoon gaat voeren.

Meer weten? Kom 30 november naar Utrecht voor de Nationale Directeurendag Kinderopvang & Basisonderwijs 2022 – Energieke Klantgerichte Organisaties georganiseerd door het Haags Congres Bureau en ondersteund door BMK.

 

Dit bericht verscheen eerder op vl-nieuws.nl