fbpx

Toezichtstrategieën in de praktijk 2020

Toezichtstrategieën in de praktijk 2020

HCB Online Studiedag

Vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Den Haag
2 december 2020
10.00 – 16.00 uur

Ondersteund door Vide

Keynotespeakers: Prof. mr. dr. Lisette van der Hel – van Dijk RA, hoogleraar effectiviteit van toezicht, Nyenrode Business Universiteit, dr. Meike Bokhorst, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, Bert Lichtenberg, strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs en Cornelis Jan Diepeveen, landelijk programmamanager Horizontaal Toezicht Zorg namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Federatie van UMC’s en (per 2018) namens GGZ Nederland.

Dagvoorzitter: Mr. Paul van Dijk, adviseur en (interim) manager in de driehoek van regulering, toezicht en communicatie

Tijdens deze actuele HCB Studiedag zoomen we in op een aantal toezichtstrategieën, bezien we een aantal praktijkvoorbeelden van de inzet van horizontaal toezicht en bestuursgericht toezicht door inspecteurs en (markt)toezichthouders en formuleren we  met elkaar randvoorwaarden voor succesvolle toepassing.

Aan bod komen onder meer:

 • Introductie: Historie, aanleiding en overzicht van strategieën 
 • Uitgangspunten en ervaringen Bestuursgericht toezicht
 • Uitgangspunten en ervaringen Horizontaal Toezicht
 • Handvatten voor toepassing
 • Praktijkvoorbeelden Horizontaal Toezicht en Bestuursgericht Toezicht
 • Toepassen van uitgangspunten en handvatten op casus uit eigen sector of praktijk

Met ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk gaat u aan de slag met deze actuele thema’s. Er is veel ruimte voor discussie met de keynote-speakers en met uw collega-toezichthouders. Aan het einde van de studiedag heeft u meer inzicht in de toezichtstrategieën Horizontaal Toezicht en Bestuursgericht Toezicht en in de manier waarop u die kunt betrekken bij uw toezicht: welke kansen en risico’s zien we en hoe kunt u er zelf mee aan de slag in uw praktijk?

Mogen wij u verwelkomen op 2 december 2020 op de livestream vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs?

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

Online Ticket per deelnemer
545,00

€545,- ex. btw per deelnemer.

Online ticket oud deelnemers HCB en Vide-leden
495,00

Oud deelnemers HCB en leden van Vide betalen €495,- ex. btw per deelnemer

Cornelis Jan Diepeveen
Programmamanager Horizontaal Toezicht
Cornelis Jan is sinds 2016 de landelijk programmamanager Horizontaal Toezicht Zorg namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Federatie van UMC’s en (per 2018) namens GGZ Nederland
Bert Lichtenberg
strategisch inspecteur
Is werkzaam als strategisch inspecteur bij de inspectie van het onderwijs. In die functie adviseert hij de inspectieleiding over strategische vraagstukken aangaande het toezicht.
Prof. mr. dr. Lisette van der Hel – van Dijk RA
Hoogleraar effectiviteit van het overheidstoezicht
Prof. mr. dr. Lisette van der Hel - van Dijk RA is hoogleraar effectiviteit van het overheidstoezicht. Zij ontwikkelt nieuwe (internationale) toezichtstrategieën, coördineert wetenschappelijk onderzoek rond toezicht en verzorgt wetenschappelijke publicaties en opleidingen over dat onderwerp.
Dr. Meike Bokhorst
Wetenschappelijk medewerker
Meike Bokhorst is senior wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarnaast werkt zij als onderzoeker toezicht aan de Universiteit Utrecht.
Mr. Paul van Dijk
adviseur en (interim) manager
Mr. Paul van Dijk is adviseur en (interim) manager in de driehoek van regulering, toezicht en communicatie. Tot 2013 was hij werkzaam als hoofd Communicatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarvoor leidde hij de afdeling Strategie & Communicatie bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa, nu ACM).

10.00 uur Introductie op het thema (historie, aanleiding, overzicht) door uw dagvoorzitter, Paul van Dijk
10.30 uur Horizontaal Toezicht (uitgangspunten & ervaringen), Lisette van der Hel
11.15 uur Pauze
11.30 uur Bestuursgericht Toezicht (uitgangpunten & ervaringen), Meike Bokhorst
12.15 uur Handvatten voor toepassing samen vaststellen o.l.v. uw dagvoorzitter
12.30 uur Pauze
13.15 uur Praktijkvoorbeelden Horizontaal Toezicht en Bestuursgericht Toezicht met Bert Lichtenberg en Cornelis Jan Diepeveen
14.15 uur Vragen stellen o.l.v. uw dagvoorzitter
14.30 uur Uitleg casuïstiek per sector (zorg, onderwijs, financiën etc.)
14.45 uur Begeleidt uitwerken van casuïstiek
15.30 uur Nabespreking en geleerde lessen vast stellen o.l.v. uw dagvoorzitter
16.00 uur Afsluiting

HCB Online Studiedag vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Den Haag
2 december 2020
Aanvang Studiedag 10.00 uur Einde 16.00 uur

De deelnamekosten aan deze HCB Online Studiedag bedragen € 545,- excl. BTW inclusief alle presentaties (worden nagezonden). Oud deelnemers van het Haags Congres Bureau en leden van Vide betalen € 495,- excl. BTW. Deze kortingsprijs geldt ook vanaf elke 2e en volgende deelnemer uit dezelfde organisatie.

Annuleren kan zonder kosten tot 2 weken voor aanvang van de studiedag. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.

”ik vond met name de combinatie van theorie, toegelicht door de expert, gekoppeld aan de cases en ervaringen ingebracht door de verschillende deelnemers erg sterk aan deze seminarreeks.” Warna Munzebrock, Agentschap Telecom

"Gisteren een buitengewoon inspirerende eerste bijeenkomst bijgewoond van het Haags Congres Bureau van Elwin Veldhuis over toezicht, gezag en legitimiteit. Met sprekers Paul van Dijk en Meike Bokhorst die een aantal voor mij nieuwe inzichten op tafel legden. En dat mondde weer uit in boeiende discussies met de deelnemers. Ik verheug me daarom nu al op de volgende sessies op de komende drie woensdagen. Ik kan iedereen aanraden er nog voor in te schrijven."
Rob Velders, Velders & Novák Consultancy on Enforcement

Event Details
 • Start datum
  2 december 2020 10:00
 • Eind datum
  2 december 2020 16:00
 • Locatie
  Prinsessegracht 23 2514 AP Den Haag
 • Email
  info@haagscongresbureau.nl