fbpx

Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid

Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid

HCB Seminar

Grote Zaal, Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Den Haag (op loopafstand van Den Haag Centraal Station)
22 maart 2023
10.00 – 16.00 uur met lunch en borrel

Ondersteund door Vide

Dagvoorzitter: Paul van Dijk, adviseur en (interim) manager in de driehoek van regulering, toezicht en communicatie

Nieuwe spreker toegevoegd aan het programma:

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Uw sprekers zijn:

 • Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), voorheen Agentschap Telecom
 • Prof. Judith van Erp, zij bekleedt de leerstoel ‘Regulatory Governance’ aan de Universiteit Utrecht, binnen het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap
 • Prof. dr. (Karin) CG van Wingerde, hoogleraar op de leerstoel Corporate Crime and Governance aan Erasmus School of Law
 • Dr. A.M. (Meike) Bokhorst, senior wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarnaast werkt zij als senior onderzoeker toezicht en bestuur aan de Universiteit Utrecht.
 • Er worden nog meer sprekers bekend gemaakt!

Tijdens deze geheel nieuwe 7e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie bespreken we de rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid. 

Diverse crises nopen de overheid tot ingrijpen in de markt. Wat betekent dit voor de rol(len) van de toezichthouder? Wacht de toezichthouder op nieuwe wetgeving of past hij nu al zijn strategie hierop aan? En welke eisen stelt dit aan het leervermogen, de werkwijzen, informatiepositie en wendbaarheid van de toezichthouder?

Aan bod komen onder meer:

 • Minder markt, betekent dat meer of minder toezicht?
 • Wat doen de diverse crises met de publieke waarden waar de verschillende toezichthouders voor staan?
 • Veranderen de rollen van de toezichthouder bij meer overheid?
 • Wat betekent de verschuiving voor de toezichthoudende en handhavende rol?
 • Hoe kun je je toezichtstrategie hierop aanpassen?
 • Verandert dan ook de communicatiestrategie?
 • Welke eisen stellen de veranderingen aan de toezichthouders?

Met ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk gaat u aan de slag met deze actuele thema’s. Er is veel ruimte voor discussie met de keynote-speakers en met uw collega-toezichthouders. Aan het einde van het seminar heeft u meer inzicht in wat veranderingen in de verhouding tussen markt en overheid betekent voor de rol van de toezichthouder, uw toezichtstrategie en welke eisen dit stelt aan het leervermogen, de werkwijzen, de informatiepositie en de wendbaarheid van uw organisatie.

Mogen wij u verwelkomen op 22 maart 2023 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag?

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

 

Toezicht in Transitie 2023 - De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid
595,00
Toezicht in Transitie 2023 - De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid - Ouddeelnemers HCB en leden Vide
495,00
Martijn Snoep
bestuursvoorzitter
Martijn Snoep is sinds 1 september 2018 de bestuursvoorzitter van de ACM. Van 2010 tot 2016 heeft Martijn Snoep als bestuursvoorzitter leiding gegeven aan De Brauw Blackstone Westbroek.
Angeline van Dijk
inspecteur-generaal
Angeline van Dijk is inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). De RDI houdt toezicht op de digitale infrastructuur.
Karin van Wingerde
hoogleraar Corporate Crime and Governance
Per 1 januari 2021 is dr. Karin van Wingerde benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Corporate Crime and Governance aan Erasmus School of Law.
Judith van Erp
hoogleraar ‘Regulatory Governance’
Prof. Judith van Erp bekleedt de leerstoel ‘Regulatory Governance’ aan de Universiteit Utrecht, binnen het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap.
Dr. Meike Bokhorst
Senior onderzoeker/ adviseur en projectleider
Meike Bokhorst is senior onderzoeker bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) en senior onderzoeker/adviseur bij USBO advies. Zij doet onderzoek op gebied van toezicht en bestuur van semipublieke organisaties.
Mr. Paul van Dijk
adviseur en (interim) manager
Mr. Paul van Dijk is adviseur en (interim) manager in de driehoek van regulering, toezicht en communicatie. Tot 2013 was hij werkzaam als hoofd Communicatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarvoor leidde hij de afdeling Strategie & Communicatie bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa, nu ACM).

HCB Seminar
Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Den Haag
22 maart 2023
Aanvang Seminar 10.00 uur Einde 16.00 uur Met lunch en borrel

De deelnamekosten aan dit HCB Seminar bedragen € 595,- excl. BTW inclusief alle presentaties (worden nagezonden). Oud deelnemers van het Haags Congres Bureau en leden van Vide betalen € 495,- excl. BTW.

Annuleren kan zonder kosten tot 2 weken voor aanvang van het HCB Seminar. U kunt zich altijd laten vervangen door een collega.

”ik vond met name de combinatie van theorie, toegelicht door de expert, gekoppeld aan de cases en ervaringen ingebracht door de verschillende deelnemers erg sterk aan deze seminarreeks.” Warna Munzebrock, Agentschap Telecom

"Gisteren een buitengewoon inspirerende eerste bijeenkomst bijgewoond van het Haags Congres Bureau van Elwin Veldhuis over toezicht, gezag en legitimiteit. Met sprekers Paul van Dijk en Meike Bokhorst die een aantal voor mij nieuwe inzichten op tafel legden. En dat mondde weer uit in boeiende discussies met de deelnemers. Ik verheug me daarom nu al op de volgende sessies op de komende drie woensdagen. Ik kan iedereen aanraden er nog voor in te schrijven."
Rob Velders, Velders & Novák Consultancy on Enforcement

Event Details
 • Dagen
  Uren
  Min
  Sec
 • Start datum
  22 maart 2023 10:00
 • Eind datum
  22 maart 2023 16:00
 • Locatie
  Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
 • Email
  info@haagscongresbureau.nl
Partners